Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

>Ni na ni na ni na na - dagens boktips


Ett inlägg från bloggen: Anders Lundblad


Publicerad den 13 november 2020 00:12. Läs inlägget på bloggen här.

Böcker jag läst det senaste året.

Några till.Det är kul att läsa. Det har jag alltid tyckt. Min första favorit var Alfons-böckerna (och de ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, i synnerhet Listigt, Alfons Åberg och God natt, Alfons Åberg.) Sedan följde Ture Sventon ("Två sås, tack."), Femböckerna och Biggles. De sistnämnda var pappas böcker med gamla verbformer. De gingo och sjöngo. Bland pappas pojkböcker hittade jag också t.ex. Singleton-böckerna. Mamma hade också sparat böcker från sin barndom och jag läste Gösta Knutsons Nalle Lufs ("Vilket slarv att glassen smälter.") och den roliga Tuff och Tufs ("Jag vill minnas att det kostade sisådär 25 kronor.")
Böckerna vi hade hemma läste jag som regel flera gånger och jag minns särskilt att jag läste Bröderna Lejonhjärta sex gånger under några års tid (plus ett par gånger till senare.) Existerar bokslukaråldern längre?

Ett dyrbart minne från min barndom är när jag på kvällarna frågade pappa om något boktips och vi stod framför hyllan och han berättade om sina favoriter. Ett av mina tidigaste minnen är förresten att jag satt framför bokyllan på Saltängsvägen och bokstaverade titlarna på ryggarna - minns särskilt att jag en dag kunde läsa "T-O-R-N-E-T." (Själva boken läste jag inte förrän många år senare - en katastrofbok av Richard Stern.)

Så blev det Svarta hingsten-serien, det mesta av Jules Verne. Jag gillade Robinson Kruse och Tom Sawyer. Också Bilbo och Sagan om ringen - har sparat en berättelse från lågstadiet som är starkt präglad av hober och dvärgar. (Sagan om ringen bör man läsa ungefär vart femte år.)

Men älsklingsgenren i mellanstadieåldern var nog science fiction och den största favoriten var Egen rymddräkt finnes (Have Spacesuit, Will Travel av Robert A Heinlein.) Boken var fullspäckad av långa uträkningar (om tyngaccelaration och avstånd till Vega 5) med många nollor och jag läste nitiskt varenda ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Anders Lundblad.