Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Skolan - Att förstå Bibeln - Del 7 TOLKNINGSPRINCIPER


Ett inlägg från bloggen: Sidan 2


Publicerad den 22 februari 2021 01:01. Läs inlägget på bloggen här.

3.2.3 Språket/kulturen
För att få Bibeln att säga detsamma till oss som den sa till dem som först tog emot budskapet räcker det inte alltid med att översätta språket. Vi måste kanske även översätta kulturen.
Poängen med Guds ord är inte att införa en gudomlig kultur. Kulturer förändras. Poängen är att införa ett gudomligt sinnelag. Men det betyder inte att vi kan lämna allt som vi inte tycker om till det första århundradet.
3.2.3.1 Tolkningsprinciper – kulturellt
Bibelns budskap talar rakt in i många tidsåldrar och kulturer. Samma ord uppfattas ofta olika då det tas emot i olika kulturer. En del saker är allmängiltiga och en del saker är specifika för en speciell kultur. För att kunna avföra vad som är kulturellt färgat kan det vara bra att använda en del tolkningsprinciper eller tolkningsnycklar.
a) Skilja mellan principen och exemplet
I Rom 16:16 talas det om att hälsa varandra med en helig kyss.
Principen kan man tänka sig är att visa sin kärlek till varandra på ett synligt sätt. Exemplet på det var den heliga kyssen. I dag kan vi kanske uttrycka  den principen med andra exempel.
1 Kor 11 talar om kravet att kvinnan ska bära slöjaHär kan man kanske tänka sig att principen är att inte uppträda på ett sätt som tar bort uppmärksamheten från Gud då man samlas för att tillbe genom att bryta kulturella konventioner.
Motiveringen för att kvinnan ska bära slöja är :-vad som passar sig v.13-vad som är naturligt v.14-den ordning eller bruk som förekommer i församlingen v.16
Vad som passar sig, vad som är naturligt, vad som är brukligt kan skilja sig från kultur till kultur, från församling till församling.
Om man i dag skulle lyda uppmaningen bokstavligt i en svensk frikyrkoförsamling skulle man förmodligen bryta starkt mot principen även om man följde exemplet.
Det fanns en tid då det väckte uppmärksamhet om en kvinnlig soldat i Frälsningsarmén uppträdde på plattformen uta ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Sidan 2.