Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

USAs vallagar


Ett inlägg från bloggen: Anders Lundblad


Publicerad den 14 juli 2021 01:01. Läs inlägget på bloggen här.

Ledamöter på flykt

Den republikanska majoriteten i Texas vill se en reformerad vallag och har därför lagt ett sådant förslag. Det finns en republikansk majoritet för lagförslaget men eftersom 2/3 av samtliga ledamöter måste närvara i kammaren för att en omröstning ska kunna genomföras så har demokraternas representanter helt sonika lämnat delstaten. Därigenom kan de blockera både omröstningen och lagändringen.Demokraterna menar att de har moralisk rätt att på detta vis sätta sig över folkviljan eftersom lagförslaget sägs vara både rasistiskt och diskriminerande. Vita Husets pressekreterare hakar på genom att kalla lagförslaget det största hotet mot USAs demokrati sedan inbördeskriget och president Biden kallar Giorgias motsvarande lag "racially discriminatory" och en "vicious anti-voting law" och påstår att syftet med Texas lag är att så få som möjligt ska rösta.
Men eftersom jag har sommarlov har jag tagit mig tid att läsa Texas lagförslag och Bidens fågelskrämmeargumentation framstår inte direkt sannfärdig. Läs och avgör själv på vilket sätt denna lag skulle vara rasistisk.
I samma tal påstår också Biden att det har antagits sjutton delstatslagar som gör det svårare för amerikaner att rösta - men de springande punkterna i alla dessa lagförslag är dels det fullständigt självklara kravet på legitimation och dels uppstramning av reglerna runt brevröstning (altså inte förtidsröstning i vallokal, utan brevröstning. Möjligheten til förtidsröstning blir tvärtemot större, åtminstone i Texas.) I Sverige krävs det som regel legitimation för att kunna rösta, och brevröstning eller röstning genom ombud är strikt reglerat. Vid det senaste valet i USA skickades s.k. mail-in-ballots ut en masse, med liten eller ingen kontroll. Många fick därför fler än en brevröst och kunde därför teoretiskt sett rösta flera gånger, t.ex. genom att utge sig för att vara någon annan. Även icke-medbo ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Anders Lundblad.