Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

50 Ki Tavo – "När du kommer"


Ett inlägg från bloggen: In My Living Room


Publicerad den 26 augusti 2021 22:10. Läs inlägget på bloggen här.

50 Ki Tavo – "När du kommer"
5 Mos 26:1 – 29:9

 
 
Välsignelser och förbannelser – ja, det handlar om troheten till det förbund som upprättats mellan Herren och folket. Nu står den nya unga generationen beredd att gå in i löfteslandet och Mose vet sitt ansvar att förklara, instruera och vägleda folket så att de kan få njuta av "ett land som flyter av mjölk och honung." Landet som Gud lovat till Abraham och hans ättlingar. 


När Abraham först kom till landet byggde han ett altare i Sikem, för det var där Gud talade till honom. Nu, flera hundra är senare, står hela Israel tillsammans med präster och leviter nere i Sikems dal (Nablus) runtomkring arken. På bergen Geressim och Ebal finns representanter för sex olika stammar var. Nu läser man upp välsignelser och förbannelser, för att förnya den nya generationen i det förbund man ingått på Sinai berg, för det är inget man bara ärver hur som helst. 

Detta var också en knutpunkt och en strategiskt utvald plats. Här gick den stora farvägen Via Maris som band samman områden från alla väderstreck i de olika vägarna. Allt folk som färdades förbi skulle på ett eller annat sätt då få del av vem deras Gud var, för landets ledare skulle vara Herren själv. 
 
Det finns en enkel liten berättelse i 5 Mos 26:3-10 som generation efter generation läste när man under pingsten (shavuot) kom med förstlingsfrukten till prästerna som bestod av vete, korn, dadlar, vindruvor, fikon, granatäpplen och oliver. 
 
För oss gäller det som Jesus säger:
 
Sök först Guds rike och hans rättfärdighet,
så skall ni få allt det andra också.
Matt 6:33
 
Vi lever inte i ett förbund där det handlar om att visa upp något inför andra, göra något för att få belöning eller försöka undkomma straff. Men ändå är vi likt Israels barn i ett Gudsförhållande där det handlar om trofasthet och lydnad.
 
Skarpa varningar fick Mose ge till folket ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av In My Living Room.