Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

51 Nitsavim – "Ni står"


Ett inlägg från bloggen: In My Living Room


Publicerad den 2 september 2021 23:11. Läs inlägget på bloggen här.

51 Nitsavim – "Ni står"
5 Mos 29:10 – 30:20

 
Mose är mitt uppe i sin, enligt traditionen, fem veckors långa predikan och undervisning till folket. Det är hans sista tal till en generation som består av de som var barn och ungdomar när lagen gavs vid Sinai berg, och de som har fötts under folkets  fyrtioåriga ökenvandring. Förbundet ska förnyas och det gäller att lyssna till Guds ord för det är en fråga om liv eller död. Men hela tanken med förbundet skulle kunna förklaras med att Gud ville välsigna Israeliterna genom att göra dem till en välsignelse för hela världen. Genom att de skulle älska och lyda Gud skulle nationerna få lära känna Gud.
 
I detta textavsnitt finns det starka profetiska tilltal där Mose får se in i framtiden och se folkets destruktiva vägval, men samtidigt Guds oerhörda kärlek och makt att föra sitt folk tillbaka till sin bestämmelse. 
 
Under sitt tal denna dag står här Israels folk inför Herren. Men även främlingen som har valt att vara hos dem blir inkluderade i förbundet. 
 
Ni står idag alla inför Herren, er Gud:
... alla män i Israel, era barn och hustrur,
främlingen som är hos dig i ditt läger ...
5 Mos 29: 10-11
 
Och det är inte endast med er som jag i dag sluter detta förbund, 
detta edsförbund,utan både med dem som i dag står här 
med oss inför Herren, vår Gud, 
och med dem som inte är här med oss i dag. 
5 Mos 29:14-15
 
Här ligger framtida generationers möjligheter att ingå i förbundet och etnisk tillhörighet är inte avgörande för att få tillhöra förbundet. Man blir inte det etniska Israel , alltså blir eller konverterar man inte till jude, men blir "medborgare" i Israel. 
 
Mose ser in i framtiden där folket har vänt sig bort från Torahn och blivit fördrivna bort från landet. Men i allt detta talar Herren om ett återvändande till hans undervisning, Torahn, samt till deras land. Babylon år 586 f.Kr., romarna ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av In My Living Room.