Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Dag två


Ett inlägg från bloggen: Tankar från magen


Publicerad den 16 februari 2020 09:09. Läs inlägget på bloggen här.

Bild: mitt rum hos nunnorna på Rögle kloster
Dag tvåVaknar halvfem eftersom det fortfarande känns som halvsex. Jag har ännu inte vant mig vid vintertiden. Ligger och vaknar i en halv timme. Sedan funderar jag vidare på min längtan till den katolska kyrkan.Vad handlar det hela om?Längtan efter att tillhöra är en viktig del. Att ingå i ett sammanhang, att dela andligheten med andra. Tillbe tillsammans.Liturgin är viktig, den är ett verktyg för att nå in i hjärtat där jag kan bli medveten om Gud.Lustigt nog är texterna om synd i katolska katekesen också något som tilltalar mig. Synden skulle jag tidigare bara avfärdat, vi är ju rätt hyggliga människor i allmänhet. Men den fördjupande och nyanserande synen jag möter i kyrkans texter ger mig en ny insikt.Tystnaden, att det finns en tradition av gemensam djup tystnad, en tradition av kontemplation, av tyst bön, av meditation. Detta var det som först drog mig hit.Erkännandet av att mycket i tron kan inte förklaras med förståndet, att mycket måste ses som ett mysterium som förstås på ett helt annat plan. Treenigheten och teodiceproblemet är klassiska sådana frågor som man förstår i det mystika med hjärtats förståelse.Sedan kanske trettio år har jag läst en hel del andlig litteratur och det har alltid varit det som skrivits av katolska kyrkans tjänare som gått in i hjärtat och betytt något.Den gudsförståelse som drabbade mig för ännu längre sedan behövde näring för att inte förblekna. Kväkarna var det jag så småningom fann. Där mötte jag först den djupa tystnaden. Där kunde jag passa in fast jag då inte kunde kalla mig kristen. Det jag nu står inför är att jag nog ändå finner att jag vill vara kristen. Det är de flesta kväkare förvisso, men jag behöver det som kyrkan har om jag verkligen ska vara kristen tror jag.
Sedan finns fortfarande problemet med att passa in. Jag är frånskild och omgift. Det kan jag varken förneka eller ångra. Kyrka ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Tankar från magen.