Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Ljuset som lyser från graven


Ett inlägg från bloggen: Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.


Publicerad den 12 april 2015 18:06. Läs inlägget på bloggen här.

Igår firade den Heliga Ortodoxa Kyrkan påsk och det slog mig hur vackert påskens glädjebudskap gestaltas i gudstjänstens utformning. När man väl anländer till kyrkolokalen runt midnatt så möts man av att de troende samlats i mörkret inuti byggnaden, alla med varsitt ljus i sin hand. Liksom denna natt och en kort tid före påskfirandet har det i centrum för gudstjänstrummet funnits ett vackert tygstycke som gestaltat Jesus grav. Från denna grav tänds ett ljus vars eld sedan får spridas till allas ljus liksom det står i Johannesevangeliet om att Jesus är "det sanna ljuset, som ger alla människor ljus". Efteråt vandrar alla tillsammans ut ur kyrkan och går i en procession runt kyrkan. Efter att sånger har sjungits i nattens mörker öppnas återigen kyrkans dörrar och mörkret inuti lokalen är som borta, istället möts man av ljus i överflöd. Ljuset har övervunnit mörkret! Där gravtyget tidigare låg möts man av en ikon med uppståndelsens motiv. Kristus är uppstånden! Under gudstjänsten sjungs orden:
"Why do you seek among the dead as a man the One who is everlasting light?
Behold the clothes in the grave!
Go and proclaim to the world: The Lord is risen!
He has slain death, as He is the Son of God,
saving the race of men."

Låt oss inte söka efter den Levande bland de döda (luk 24:5) ty ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det (joh 1:5). Låt oss hälsa varandra med påskens glädjande hälsning då Livet har segrat över döden. Kristus är uppstånden. Ja, Han är sannerligen uppstånden! ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också..