Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Dagen 6/8 - 15: Thomas Merton


Ett inlägg från bloggen: Dagenreflektion - Det här är en blogg som reflekterar över innehållet i Dagen.


Publicerad den 9 augusti 2015 20:08. Läs inlägget på bloggen här.

Det är mycket som konkurrerar om vår uppmärksamhet i det informationstäta och stressande samhälle vi lever i idag. I skolan kan man se att när kraven i förhållande till förmågan är för höga, när nivån är för låg eller för hög, när det som ska studeras inte känns relevant, så sjunker motivationsnivån vilket också bidrar till koncentrationssvårigheter. Liknande förhållanden och en splittrad tillvaro skapar sannolikt stress och sämre förmåga till koncentration och närvaro i nuet för oss alla.
 
Frågan är dock vad som är det största problemet i den samtidsbild som Joel Halldorf målar upp i sin ledare i Dagen den 6/8. Har vi idag svårt att koncentrera oss på att läsa/lyssna till bibelns livsviktiga budskap på grund av störande moment utanför oss själva, eller är bristen på inre motivation ett större problem? Är bibeln tillräckligt intressant för oss som vägledning i det andliga växandet? Får vi i kyrkan hjälp att förstå sammanhangen? Är vi villiga att välja bort aktiviteter i vardagen till förmån för det som ger näring åt vår andliga utveckling? Disciplin och goda bibelläsningsvanor är i sig en ”övning” som ger färdighet, men motivation, längtan och en villighet att försaka, att leva i lydnad och efterföljelse måste också finnas där.
 
Oavsett vad svaret på frågorna är för den enskilde, så måste nästa fråga ställas: Vilken ”Gudsröst” ska vi lyssna till? Hur det ska ske och var, är frågor som jag tror påverkar den första mer än vi kanske tror.
 
Det som Joel Halldorf inte nämner, anas bakom namnet Thomas Merton, alias Rabbi Vedanta, mannen som i modern tid populariserade den kontemplativa bönen för den stora massan utanför klostren, och myntade begreppet ”centering prayer”.
 
Det stämmer att denne katolske munk placerade lyssnandet som centrum av kristen spiritualitet, men inte bara där, utan även i centrum av hinduisk, zen buddistisk och sufisk spi ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Dagenreflektion - Det här är en blogg som reflekterar över innehållet i Dagen..