Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Dagen 14/2-14: Det som syrar hela degen


Ett inlägg från bloggen: Dagenreflektion - Det här är en blogg som reflekterar över innehållet i Dagen.


Publicerad den 15 februari 2014 17:05. Läs inlägget på bloggen här.

Håkan Arenius skriver i Dagen (insikt) om påve Fransiscus 200 sidor långa uppmaning till evangelisation. Texten talar enligt Arenius samma "väckelsespråk" som pingstvänner är vana vid från exempelvis "Nyhemsveckan", den ger skarp samtidskritik (om t ex växande ekonomiska klyftor), retar upp en och annan nyliberal, och den innehåller - förstås - en bön till Maria, om hjälp i evangelisationen.
 
Håkan Arenius: "Om de första 283 styckena i stort sett skapar igenkännandets glädje hos en svensk väckelsekristen – hur nu en sådan kan definieras – så är de sista fem styckena en riktigt hårdsmält kost för densamme. Här vänder sig nämligen påven till Maria i en bön om hennes hjälp i evangelisationen. Den läsare som inte orkar med den romerska kyrkans Mariasyn får väl helt enkelt välja att förfasa sig eller att gå förbi efter att ha konstaterat faktum: sådan är den katolska kyrkan. Också."

 
Att "inte orka med", eller "förfasa sig" över den romerska kyrkans Mariasyn är sunt bibliskt. Ska vi verkligen "gå förbi" det faktum att den katolska kyrkan presenterar en annan tro och en annan teologi och att denna lite jobbiga bit av påvens text är precis det som syrar hela degen? Ja, katolska kyrkan säger bra saker då och då, men är det inte just det som är problemet? Denna förvillande blandning av ljus och mörker?

 
Påvens "goda ord" kan vi hitta på annat håll; i bibeln och i den förkunnelse som den icke katolska kyrkan har. Påven må vara en vänligt leende man som kysser sin omgivning, som har en rätt så pragmatisk syn på sin kyrkas teologi, som har människokännedom och socialt engagemang, men detta är han inte ensam om. Det faktum att han har en gigantisk tradition och organisation bakom sig i form av den katolska kyrkan, ändrar ingenting.
  
Att inte ta avstånd från den katolska läran, och dess evangelisation som går ut på skapa nya katolska lärljungar, vore fel - av många, lätt ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Dagenreflektion - Det här är en blogg som reflekterar över innehållet i Dagen..