Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Dagen 19/12-13: Djuren som lärare


Ett inlägg från bloggen: Dagenreflektion - Det här är en blogg som reflekterar över innehållet i Dagen.


Publicerad den 23 december 2013 09:09. Läs inlägget på bloggen här.

Pelle Strindlund påminner oss i en artikel idag om djuren och deras många gånger bedrövliga tillvaro. Inte minst nu i juletider, då skinkan och andra kötträtter står på det dignande julbordet, behöver vi påminnas. Djurens lidande i den kallt ekonomiskt sinnade köttindustrin, får inte glömmas bort. Kanske är det svårt att med kort varsel tänka till, känna efter, och avstå julbordets traditionella rätter, men omsorgen och tanken på djurens roll i vårt ätande kan förhoppningsvis fortsätta in i det nya året och på sikt bli en alltmer påträngande vägvisare. 
 
Dagens rubriksättning, "Krubbans ko kan vara andlig vägledare", är inte helt lyckad. Strindlund själv talar om att djuren kan lära oss något; de är tålmodiga, drivs inte av prestationskrav, tar en dag i taget, lever nu. Att antyda att djuren skulle kunna vara något mer än så är onödigt. Det här handlar inte i första hand om andlighet, utan om etik och moral, en medvetenhet om att vi har en skapelse att förvalta på bästa sätt.
 
Vi pysslar om våra katter, hundar, fågar, marsvin och andra husdjur, men det som är på avstånd; de djur som står på ett smutsigt betonggolv överallt i världen och snart ska ledas bort för att avlivas - förhoppningsvis utan att de plågas för mycket, glömmer vi lätt bort.
 
Vår relation till djuren är egocentrerad. Vi mår bra av att ha våra djur där hemma, att pyssla om dem att ge dem och få tillbaka någon slags kärlek. Vår relation till djuren handlar mycket om oss själva, om vårt eget välbefinnande. Det som ingår i vårt centrum och som kan ge oss något tillbaka, omhuldar vi.
 
På samma vis glömmer vi bort de människor som  just denna julhelg varken har mat eller ordentligt tak över huvudet. Barn och vuxna svälter, fryser och befinner sig i krig, men de är långt borta när vi tänder ljusen på våra dignande julbord ...
 


 
 
  ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Dagenreflektion - Det här är en blogg som reflekterar över innehållet i Dagen..