Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Uigurerna - ett folk som längtar efter frihet


Ett inlägg från bloggen: Acts20:24


Publicerad den 30 december 2020 13:01. Läs inlägget på bloggen här.

 Första gången jag hörde talas om det uiguriska folket var någon gång på 90-talet. Man berättade att den uiguriska befolkningen i Kina var ungefär lika stor som hela Sveriges befolkning men att det endast fanns omkring 50!! kristna. Denna för mig nyhet gjorde att det här folket etsade sig fast i mig. Tänk er att det fanns endast omkring 50 stycken kristna bland en befolkning lika stor som Sverige! Idag har antalet vuxit ganska mycket även om Joshuaproject.net säger att endast 0.01 av dem är kristna. 
Joshuaproject.net säger också att detta folk finns i 13 olika länder: Turkiet, USA, Ryssland och i de flesta centralasiatiska länderna är några av dessa. 
I Kazakstan bor det över 300 000 tusen uigurer. På 90-talet hörde jag också talas om hur församlingen Nytt Liv startade ett ganska stort uiguriskt arbete. En predikant från Sverige blev inbjuden att åka ut till några byar utanför Almaty där det bodde främst uigurer. När de kom till det hus dit de blivit inbjudna började de predika evangelium och människor blev frälsta och botade från sina sjukdomar. De blev då inbjudna till andra hus där samma saker hände. Detta var upprinnelsen till den "väckelse" som skedde bland uigurer i det området. 
Detta folk är ett mycket vackert och kulturellt folk. Deras dans som kallas Sanam är välkänd. De har också en musikform som kallas muqam som jag inte kan förklara här. Jag tycker att den liknar den arabiska musiken, men en uigur skulle säkert inte hålla med mig. 
När vi bodde i en stad i Kina fanns det en uigurisk restaurang dit vi brukade gå och äta världens bästa grillspett. De gjorde dessa av lamm, nöt, kyckling, silkesmask och en del fisk. Det är ett muslimskt folkslag och därför äter de självklart inte gris. Vi fick mp3 spelare av en missionsorganisation där Injil (Nya Testamentet) och en del predikningar och musik på uiguriska fanns nedladdat. Jag gav en sådan spelare till ägaren och han brukade spela detta ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Acts20:24.