Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Mina fötters lykta...


Ett inlägg från bloggen: OmGudFinns2


Publicerad den 16 februari 2009 20:08. Läs inlägget på bloggen här.

Hej!
Versen om fötternas lykta har jag hört ganska många gånger i mitt liv. Jag började skolan 1943. Då hade man psalmer i läxa redan i andra klass i folkskolan. Nu är rubrikens vers inte från en psalm i psalmboken utan från en vers i Psaltaren. Psalmen 119, vers 105, den längsta psalmen i Bibeln.
Och Bibeln som sådan hörde jag aldrig talas om förrän i första klass, och då trodde jag att jag hade hört fel. Jag hörde det som Bilen! Kanske för att vi skåningar oftare säger Biblen än Bibeln. Både bil och bibel var främmande begrepp i min familj.
Jag måste erkänna att jag från början tyckte rätt illa om den här versen. Hur kunde ett ord vara en lykta? Och för mina privata fötter. Även om jag som barn givetvis inte hade fattat vad "långsökt symbolik" var, så var det väl ungefär så jag uppfattade den. Och den kändes också var gång jag hörde den - som ett de vuxnas pekfinger mot mig. Och Ditt ord, vad var det för ord...?
Och när jag själv var vuxen, så blev versen ett "de religiösas" pekfinger. Som jag själv kände det alltså. Det finns nog fler än jag som på liknande sätt har hängt upp sig eller retat sig på ord ur bibel och psalmbok. Dessa ord som i barns tankevärld kan bli bra snåriga.
När jag sedan själv på helt frivillig basis blev en rätt flitig läsare av Bibeln, så har versen om fötternas lykta fått ett eget liv. Jag har börjat tycka mycket om den. Jag begriper ju att "Ditt Ord" är hela Bibeln, Guds Ord. Och den där lyktan är till för att vi ska kunna se var vi sätter våra fötter.
Den lyktan är lika nödvändig både dag och natt. På natten har vi ju i allmänhet en belysning som kommunen har ordnat. Men även på dagtid heter det ju att vi "springer på minor". Eller går rejält vilse i livet. Och egentligen ÄR mina fötter inte så väldigt mina privata. Om jag gör ett stort misstag så man man räkna med att privatlivet även för fötterna försvinner. Då är de bums ute och ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av OmGudFinns2.