Vad säger Luther om vilodagen?
Ett inlägg från bloggen: 52 inlägg från vilan
Publicerad den 19 maj 2014 19:07. Läs inlägget på bloggen här.
Vi har i vår bokhylla ett exemplar av “Katekesen” – utskickad till alla hushåll kring år 2000. Katekesen är en sammanfattning av den lutherskt kristna tron. Där genomgås budorden, trosbekännelsen, bönen Fader vår, sakramenten och troslivet.
Den utskickade katekesen är en moderniserad version av Luthers ”Lilla katekes”, utgiven 1529. Samma år utkom även ”Stora katekesen” – mer omfattande och riktad i första hand till kyrkoherdar och predikanter.
Så vad säger Luther om vilodagen? Förklaringen utgår från det tredje budet, ”Du skall helga vilodagen”, eller som det står i den moderna översättningen ”Tänk på att hålla vilodagen helig”. Vad betyder det? frågas i Lilla katekesen. ”Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte föraktar predikan och Guds ord, utan håller det heligt, gärna hör och lär det”.
När Luther förklarar det tredje budet i stora katekesen så är det med emfas på helgandet och inte på vilandet.
Märk därför, att kraften och makten i detta bud icke består i vilandet, utan i helgandet, så till vida som på denna dag en särskild helig övning må äga rum.
För som han rätt humoristiskt skriver, ”Ty vila och gå sysslolös kunna också de ogudaktiga rätt väl”. Luther förklarar också hur helgandet sker:
Icke så att man sitter sysslolös i spiselvrån och blott avhåller sig från grovt arbete, ej heller så att man pyntar sig i huvudet och sätter på sig sina bästa kläder utan, som sagt, så att man betraktar Guds ord och övar sig däri.
Närhelst än detta ord är i gång och övas, så hålles en rätt vilodag. Är detta icke fallet, så förtjänar den dagen icke att kallas kristen vilodag.
…
Därför må du veta, att det icke är fråga blott om att höra ordet, utan att det också måste läras och behållas i minnet.
Så långt Luther. Distinktionen mellan helgande och vilande upplever jag som insiktsfull. En del av syftet när vi gick in i 2014 var att få in e ... Läs mer...