Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Artificiell intelligens?


Ett inlägg från bloggen: Masken


Publicerad den 29 juni 2022 15:03. Läs inlägget på bloggen här.

Det började med fienderna i datorspelen som gavs "artificiell intelligens" (AI) för att spelet skulle bli svårare. Sedan togs steget en bit längre och man programmerade datorer att lära sig upprepa meningar och kalkylera fram vad du antagligen vill googla på, genom att samla in de vanligaste googlingarna, din personliga information, smak, åsikter, utifrån vad du har besökt för hemsidor och skrivit om, och "gillat" på facebook. Nu kan AI:n också veta vad du vill utan att du själv vet om det och få dig att göra sådana saker som du inte annars hade gjort. Du har säkert märkt att det nästan är som om någon har läst dina tankar och ger dig reklam därefter. Den vet var du är för att du har en GPS i din telefon som du alltid har med dig och kan säga till dig att svänga vänster eller höger för där finns en klädbutik som just har fått in de byxor du vill ha, i din storlek, med din favoritfärg. Den vet vilka byxor du vill ha därför att din smak stämmer med andras smak, med samma psykologiska profil, som vill ha samma byxor, din storlek för att din smarta våg har rapporterat din vikt till "molnet". Eller så finns det en restaurang med mat som du tycker om och den vet att det var många timmar sedan du satt hemma vid matbordet och åt en ostmacka. För den vet vilka pålägg som scannas in vid kassan och vad du ofta äter på morgonen helt utan behöva använda sina satellitkameror med röntgenblick, vilket den ju också har ändå.


Allt detta är, som namnet antyder, en artificiell intelligens, en konstgjord intelligens. Man har gett datorn en miljon människor, åsikter, smaker, psykologiska profiler, olika scenarion och de många utfall som sannolikt kommer av dem, och en formel för att beräkna vad andra scenarion bör ge för utfall och svar. Och låter den själv också hämta in nytt underlag och växa mer och mer i sin kunskap. Människan som en psykologisk flockvarelse visar sig väldigt förutsägbar.
Farhågan, som kanske ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Masken.