Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Nordisk Familjebok och Prästen i Uddarbo.


Ett inlägg från bloggen: Karesuandoherden


Publicerad den 22 september 2022 20:08. Läs inlägget på bloggen här.

Mång av oss i vår generation har väl läst om Prästen i Uddarbo och kanske också sett filmen om denne prästman som var något udda. Men vem är väl inte det? Han blev som man säger dispensvigd även om det begreppet inte riktigt fanns under hans tid.
Han fick läsa in 1:a Johannesbrevet på grekiska vilket inte är det lättaste även om det är ett kort brev, nå hans utbildningsnivå var väl ganska skral. Men han var en duktig präst och själasörjare.
Och för att förbättra hans kunskaper övertalades han att köpa in Nordiska Familjebok som då var under arbete så allt efter som varje bok i serien blev färdig satte han sig att läsa den och sakta men säkert förbättrades hans kunskaper och inte bara i teologi utan också i geografi då han fick läsa om länder och städer som han annrs aldrig hade hört talas om.
Han och någon annan gjorde också en resa ner till kontinenten med bil, det bör ha gjort ett stort intryck på honom som var en skogens man att komma ner till dessa länder och städer som just börjat att byggas upp efter de allierades flyganfall och bombningar under krigsåren.
För om jag kommer ihåg det rätt så handlade boken om Prästen i Uddarbo just om tiden efter krigsåren, åren efter andra världskriget. Men jag kan ha fel där, kanske någon kan upplysa mig om detta. ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Karesuandoherden.