Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Sanning och närmevärden


Ett inlägg från bloggen: In My Living Room


Publicerad den 14 mars 2023 21:09. Läs inlägget på bloggen här.

 

En gång om året ... den fjortonde mars, pi-dagen.

Sedan har vi födelsedag, kanelbullens dag, julafton eller kanske internationella kvinnodagen – ja, det finns mycket att minnas eller fira.
Det går i cirklar precis som jorden rör sig runt solen på ett år. Och cirklar har en omkrets - som har ett samband som heter pi. Omkretsen dividerat med diametern ger oss det exakta svaret pi – än hur liten eller stor cirkeln är!Kanske du minns matematiklektionerna från högstadiet när det dök upp ett märkligt tecken som var ett exkt tal - men ändå inte, för det har ju oändligt många decimaler.


3.14159265359 ...
Här i Uppsala tränade en tjej, på en gymnasieskola, in 520 decimaler till denna dag, men världsrekordet att minnas ligger på över 70 000 decimaler. En tredjedel är ett exakt tal, men ska man skriva det i decimalform är det oändligt många siffror. 0.3333333333 ...


Så har vi talet pi som är en konstant - ett exakt tal – men ska det skrivas i decimalform så blir det också oändligt antal decimaler, men utan ett mönster som upprepas.
 
Visst kan det kännas förvirrande. Det finns något exakt över både en tredjedel och pi, men samtidigt något som i decimalform bara blir ett närmevärde i det oändliga. 
 
Pi är tecknet som har ett fast givet förhållande mellan omkrets och diameter, men när man försöker förklara det med siffror blir det bara ett närmevärde, något som är ungefär 3,14.
 
Guds Ord är som pi.
Guds Ord är exakt och har ett givet förhållande till det eviga utan början eller slut – precis som cirkeln och Guds Ord åtskiljer det som är själiskt från det som är andligt – precis som diametern i cirkeln gör – och skiljer då på exakt lika områden.
 
Men ... så vill vi försöka hitta närmevärden till allt detta. Något som är - men ändå inte är ...
Vi lever i en tid där vi hör uttryck som "känns det rätt så är det rätt – ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av In My Living Room.