Den stora kristna bloggkatalogen på nätet
KÖRKORTSANNONS
körkort
KÖRKORTSANNONS
Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!Hetaste för dig som behöver hjälp inför körkortsprovet... Träna online nu!

Månaden Elul - Kungen kommer ut på fältet för att möta sin brud


Ett inlägg från bloggen: Jesus kommer Snart


Publicerad den 2 september 2023 22:10. Läs inlägget på bloggen här.

 


Vi befinner oss just nu i den judiska månaden Elul, som är den tolfte och sista månaden innan basunhögtiden och Rosh Hahanah, som är judarnas nyår. Israel går då in i år 5784. 

Ordet Elul på hebreiska betyder ”skörd” och beskriver det som månaden är, nämligen en skördemånad. Det som är särskilt för den månaden enligt den judiska traditionen är att kungen lämnar sitt palats och kommer ut på fälten för att vara tillsammans med människan. Senare vid Yom Kipur och basunhögtiden är kungen på plats i sitt palats, men i månaden Elul kommer "Kungen ut på skördemarken" för att möta människan. 

Kungen lämnar sitt palats

Under större delen av året bodde kungen i ett palats som skyddades av vakter och järnportar. För att få audiens hos kungen var man tvungen att bli kallad. Skulle du närma dig utan att bli kallad, skulle du riskera döden (Ester 4:11), om kungen inte räckte ut den gyllene spiran och skonade ditt liv. Efter att ha blivit kallad fanns det palatsprotokoll att lära sig innan man kunde närma sig kungen. När du närmade dig kungen var du också tvungen att klä dig rätt, tala rätt och agera på rätt sätt; din presentation måste vara felfri. När du väl kom till huvudstaden guidades du genom de många skrämmande portarna, korridorerna och förkammaren som ledde till tronsalen.  


Men en gång om året lämnade kungen sitt palats för att resa sitt kungliga tält på fälten nära en stad, och alla som ville se och möta honom var välkomna. Detta hände under den judiska månade Elul.  


Isak och Rebecca 


1 Mos 24:63 - Mot kvällen när han gick och funderade ute på fältet, såg han upp och fick se kameler komma. 64 När Rebecka lyfte blicken fick hon se Isak. Hon steg ner från kamelen 65 och frågade tjänaren: ”Vem är den mannen som kommer emot oss på fältet?” Tjänaren svarade ”Det är min herre.” Då tog hon sin slöja och dolde sig. 


Jag har tidigare delat ett i ... Läs mer...

Facebook Twitter Google Digg Reddit LinkedIn Pinterest StumbleUpon Email

« Tillbaka till översikt av Jesus kommer Snart.