Melkisedek - en skuggfigur som pekar mot Kristus (Hebr. 7:1-10).
Ett inlägg från bloggen: Acts20:24
Publicerad den 29 april 2025 06:06. Läs inlägget på bloggen här.
Hebreerbrevet är ett mästerverk av teologiskt djup, och presenterar Jesus Kristus som uppfyllelsen allt som Gamla testamentet förutsåg.
I Hebreerbrevet 7:1–10 utforskar författaren den spännande figuren Melkisedek, en prästkung som plötsligt dyker upp i Gamla testamentets berättelse och lika plötsligt försvinner. Genom att koppla Melkisedek till Kristus bygger författaren upp ett avgörande argument: Jesu prästadöme är överlägset det levitiska prästadömet. Att förstå detta avsnitt hjälper oss att förstå den orubbliga trygghet vi har i Kristus, som är vår eviga och fullkomliga överstepräst.
1. Melkisedeks korta men kraftfulla framträdande(7:1–2a)
"Denne Melkisedek var kung i Salem och präst åt Gud den Högste. Han mötte Abraham på hans väg tillbaka efter segern över kungarna. Melkisedek välsignade honom, och Abraham gav honom tionde av allt." (Hebr. 7:1–2a)
Berättelsen om Melkisedek återfinns först i Första Moseboken 14:17–20.
Abraham (då kallad Abram) stred mot fyra kungar från öster som hade invaderat Kanaans land. Huvudkungen som ledde attacken var Kedorlaomer, kung av Elam. Han var allierad med tre andra kungar:
Amrafel, kung av Shinar (troligen Babylon)
Arjok, kung av Ellasar
Tidal, kung av Gojim (som betyder "nationer" eller en koalition av folk)
Dessa fyra kungar hade kommit för att krossa ett uppror utfört av fem lokala kanaaneiska kungar, inklusive kungen av Sodom och kungen av Gomorra. Efter att ha besegrat de fem kungarna tillfångatog den östra koalitionen Lot (Abrams brorson) och tog honom, tillsammans med många andra och alla deras ägodelar.
När Abram hörde talas om det samlade han 318 tränade män födda i hans eget hushåll, förföljde inkräktarna, attackerade dem på natten och besegrade dem, räddade Lot, de andra fångarna och återfick alla stulna varor (1 Mosebok 14:14–16).
Efter Abrahams militära seger för att rädda sin brorson Lot möter han Melkisedek, som beskrivs som båd ... Läs mer...
